Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

μελιτζάνες ιμάμ















4 μελιτζάνες μακρουλές (αργίτικες) , ομοιόμορφες στο μέγεθος
4 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
1 κουτί ψιλοκομμένο ντοματάκι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 κουτ. γλ.  ντοματοπελτέ
1 κουτ. σουπ. μαϊντανό
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. πιπέρι
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
1/2 + 1/2 γλ. τσαγ. ελαιόλαδο

Από κάθε μελιτζάνα βγάζουμε 3 λωρίδες κατά μήκος, χρησιμοποιώντας είτε τον αποφλοιωτή είτε το μαχαίρι μας.
Το κόβουμε μετά στη μέση κατά μήκος και τος πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και τις αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου, για να ξεπικρίσουν.
Ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς, πάνω-κάτω, με τη σχάρα στη μεσαία θέση.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις στρώνουμε σε ένα ταψί και τις αλείφουμε με το 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο.
Τις βάζουμε στο φούρνο ακι τις ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, προσέχεντας να μην αρπάξουν.
Σε κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από λίγο και όλα τα υπόλοιπα υλικά, και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. 
Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τις μελιτζάνες και ξαναβάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς αυτή τη φορά, για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αρχίσει το κρεμμύδι να παίρνει σκούρο χρώμα στις άκρες του.
Σημείωση:
Αυτή είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή της κανονικής συνταγής, σύμφωνα με την οποία τις μελιτζάνες, δε τις βάζουμε στο πρώτο στάδιο στο φούρνο, αλλά τις τηγανίζουμε. Έτσι όμως τραβάνε πολύ λάδι, οπότε και ασύμφορες είναι και βαριές γίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου