aloo tikka (αριστερά) με σάλτσα (βάθος) και channa dhal (δεξιά) τα ψωμάκια είναι chapatis, rotis & naan (βλ. συνταγή) |
aloo tikka (κεφτέδες με φάβα)
1/3 φλ. τσαγ. κίτρινη φάβα βρασμένη και στραγγισμένη
2 μεγάλες πατάτες, γύρω στα 800 gr βρασμένες και λιωμένες
1/2 φλ. τσαγ. αλεύρι
1 κουτ. σουπ. δυόσμος
2 κουτ. γλ. κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι
1 κουτ. γλ. κύμινο τριμμένο
1 κουτ. γλ. κόλιανδρο τριμμένο
2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλ. αλάτι
αλεύρι για τύλιγμα κεφτέδων
60 gr. βούτυρο
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 φλ. τσαγ. ζεστό νερό
50 gr. ξερά βερυκοκα ψιλοκομμένα
2 κουτ. σουπ. τριμμένο φρέσκο ginger
1 κουτ. γλ. τριμμένο κύμινο
50 gr καστανή ζάχαρη
1 φλ. τσαγ. ζεστό νερό
50 gr. ξερά βερυκοκα ψιλοκομμένα
2 κουτ. σουπ. τριμμένο φρέσκο ginger
1 κουτ. γλ. τριμμένο κύμινο
50 gr καστανή ζάχαρη
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον πουρέ πατάτας, τη φάβα, το αλεύρι, τα μυρωδικά, τις πιπεριές, τον κρόκο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και ζυμώνουμε, πλάθοντας κεφτεδάκια. τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι, όπου έχουμε ζεστάνει το βούτυρο.
Τα σερβίρουμε με την σάλτσα, που θα κάνουμε ως εξής:
σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό και τα βερίκοκα και τα μουλιάζουμε για 30 λεπτά.
Περνάμε τα βερίκοκα από το σουρωτήρι και τον πολτό τον βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά μας.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Το σερβίρουμε ζεστό.
channa dhal
1 1/2 φλ. τσαγ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
2 κουτ. σουπ. σπορέλαιο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σουπ. τριμμένο φρέσκο ginger
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουτ. γλ. κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι
2 κουτ. γλ. τριμμένο κύμινο
2 κουτ. γλ. τριμμένο κόλιανδρο
2 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κουτ. γλ. τσίλι σκόνη
1/4 κουτ. γλ. τούμερικ
1 κουτ. γλ. σπόροι μουστάρδας
400 gr ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 κουτ. σουπ. γάλα καρύδας
1 κουτ. γλ. αλάτι
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθίνει.
Προσθέτουμε το ginger, το σκόρδο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε μέχρι να βγουν τα αρώματα τους.
Ρίχνουμε τότε τις ντομάτες, το γάλα καρύδας, τα ρεβίθια και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου